ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Αν πιστεύετε ότι τα αυτοκίνητα σήμερα είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να μη χρειάζονται συντήρηση θα έρθει κάποια στιγμή που τα γεγονότα θα σας διαψεύσουν.

Δεν είναι λίγες οι φορές, που βλέπουμε ακινητοποιημένα αυτοκίνητα με ανοιγμένα καπό στην άκρη του δρόμου και τους οδηγούς να κοιτάζουν το χώρο του κινητήρα με απορία και απόγνωση. Και όμως, θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία, αν γνώριζαν τι πρέπει να κάνουν προληπτικά αλλά και αν μπορούσαν να διακρίνουν τα σημάδια που προειδοποιούν κάποιες φορές ότι πλησιάζει ένα τέτοιο γεγονός.

Πολλοί οδηγοί πιστεύουν, ότι βενζίνη, νερό και λάδι, αρκούν για να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία του αυτοκινήτου τους. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει όμως, γιατί όλα τα μέρη του αυτοκινήτου είναι φθαρτά και έχουν καθορισμένη διάρκεια ζωής, όπου από εκεί και πέρα πρέπει να αντικατασταθούν. Αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητο χρειάζεται τακτικό έλεγχο και προληπτική συντήρηση, για να είναι πάντοτε ασφαλές και αξιόπιστο και για να μπορεί να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια, με τις μικρότερες δυνατές δαπάνες.

Οι εργασίες και η συχνότητα που πρέπει να γίνουν αυτές, αναφέρονται με ακρίβεια στο πρόγραμμα συντήρησης που συνιστά ο κατασκευαστής. Αν αυτό τηρηθεί, το αυτοκίνητο μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 200.000 χιλιόμετρα χωρίς σημαντικά προβλήματα, ενώ παράλληλα η πιθανότητα μιας απρόοπτης βλάβης μειώνεται στο ελάχιστο. Από την άλλη μεριά, το ίδιο αυτοκίνητο στα χέρια αδιάφορου οδηγού, μπορεί να καταντήσει ερείπιο πριν ακόμη φθάσει στη μέση της ζωής του και η δαπάνη που θα χρειαστεί για να επισκευαστεί, να είναι μεγαλύτερη ακόμη και από την αξία του.

Σχεδόν καμιά βλάβη όμως δεν εμφανίζεται ξαφνικά. Υπάρχουν συνήθως κάποια σημάδια που προειδοποιούν για το πρόβλημα που έρχεται. Αν τα γνωρίζετε, μπορείτε να τα δείτε, να τα ακούσετε, ή να τα …μυρίσετε και να προλάβετε βλάβες που θα σας ταλαιπωρήσουν και θα σας κοστίσουν σε χρόνο και χρήμα.

Έτσι αν αντιληφθείτε:

μυρωδιά βενζίνης, λαδιού, καμμένων φρένων ή δίσκου
υψηλή θερμοκρασία νερού
χαμηλή πίεση λαδιού
κόκκινο λαμπάκι να ανάβει στο ταμπλό
θόρυβο από τη μηχανή, την ανάρτηση, ή τα φρένα,
μήν αδιαφορήσετε!

Μπορεί να είναι σημάδι που προειδοποιεί για κάποια βλάβη. Ακόμη και άν έχετε κάνει πρόσφατα service, επισκεφθείτε το συνεργείο σας το συντομότερο. Πείτε τι έχετε αντιληφθεί και ζητήστε να γίνει ένας έλεγχος.