ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΧΕΙΜΩΝΑ

Διακοπές στη λειτουργία του κινητήρα,
καμένες ασφάλειες,
χαμένα μπουλόνια τροχών,
μπορούν να διακόψουν το ταξίδι σας, να σας εκνευρίσουν, ή ακόμα και να σας τρομάξουν.

Σε τέτοιες στιγμές χρειάζεται ψυχραιμία.
Υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά
που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αυτές τις δυσκολίες.

ΠΡΩΤΗ ΣΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Αν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας προκύψει πρόβλημα στη λειτουργία του αυτοκινήτου και πρέπει να σταματήσετε, προσπαθήστε να φτάσετε στο πλησιέστερο πάρκινγκ ή βενζινάδικο.

Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, τουλάχιστο αποφύγετε να σταματήσετε επάνω σε στροφή ή αμέσως μετά από αυτή. Τοποθετήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, ή ακόμα καλύτερα έξω από αυτόν αν υπάρχει χώρος.

Ανάψτε τα αλάρμ και κατεβείτε αμέσως να ειδοποιήσετε τους οδηγούς που έρχονται πίσω σας. Είναι πολύ πιθανό να μην έχουν καταλάβει ότι έχετε σταματήσει.

Τοποθετήστε όσο γίνεται γρηγορότερα το τρίγωνο ασφαλείας σε απόσταση τουλάχιστο 150 μέτρων πριν από το αυτοκίνητο και αν είναι δυνατό στο σημείο αυτό να παραμείνει άνθρωπος, για να συνεχίσει να ειδοποιεί τους οδηγούς που έρχονται.

Τέλος, όση ώρα διαρκεί η επισκευή, όποιες και αν είναι οι καιρικές συνθήκες, ασφαλέστερο είναι να μη παραμένουν επιβάτες στο αυτοκίνητο.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ. Το σύστημα ανάφλεξης του κινητήρα είναι πολύ ευαίσθητο στην υγρασία. Έτσι το χειμώνα, δυνατή βροχή ή νερά του δρόμου μπορούν να προκαλέσουν διακοπές στη λειτουργία ή ακόμα και “σβήσιμο” του κινητήρα.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ανοίξτε το καπό και ψεκάστε με ένα σπρέι κατά της υγρασίας τα μπουζί, τα μπουζοκαλώδια, τον πολλαπλασιαστή και εσωτερικά το καπάκι του διανομέα.

Προσοχή όμως! Τα μπουζοκαλώδια να τα βγάζετε ένα – ένα από τα μπουζί και αφού ψεκάζετε να τα επανατοποθετείτε αμέσως. ¨Έτσι θα αποφύγετε το λάθος να τα μπερδέψετε.

Στην περίπτωση που δεν έχετε σπρέι κατά της υγρασίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πετρέλαιο.

ΧΑΜΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ. Έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη απόδοση του κινητήρα, αλλά παράλληλα και την μειωμένη απόδοση του καλοριφέρ. Μπορεί να συμβεί λόγω βλάβης του θερμοστάτη, ή λόγω πολύ χαμηλής θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Για να λύσετε το πρόβλημα πρέπει να καλύψετε ένα μέρος του ψυγείου μειώνοντας έτσι την επιφάνεια ψύξης. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με ένα κομμάτι χαρτόνι, με μία νάυλον σακούλα, ή ακόμη και με ένα …πατάκι του αυτοκινήτου.

Πόση από την επιφάνεια του ψυγείου πρέπει να καλύψετε, θα το βρείτε δοκιμάζοντας.

Ξεκινήστε από το 1/4 και συνεχίστε το ταξίδι σας παρακολουθώντας τακτικά το όργανο θερμοκρασίας του αυτοκινήτου. Έτσι θα διαπιστώσετε αν η επιφάνεια του ψυγείου που καλύψατε είναι αρκετή ή όχι για να λυθεί το πρόβλημα.

ΑΝΤΙΨΥΚΤΙΚΟ. Αν δεν έχετε αντιψυκτικό στο κύκλωμα ψύξης του κινητήρα και δεν μπορείτε να βρείτε για να συμπληρώσετε, χρησιμοποιήστε γλυκερίνη ή οινόπνευμα. Προσωρινά λύνετε το πρόβλημα. Αλλιώς κινδυνεύουν να πάθουν σοβαρή ζημιά το ψυγείο, η τρόμπα νερού, ακόμα και ο κινητήρας.

Οινόπνευμα για να μη παγώσει μπορείτε να προσθέσετε και στο νερό για τον καθαρισμό του παρμπρίζ.

ΙΜΑΝΤΑΣ ΔΥΝΑΜΟ. Αν κοπεί και δεν έχετε μαζί σας εφεδρικό, μπορείτε να

χρησιμοποιήσετε μια γυναικεία νάυλον κάλτσα ή τη ζώνη σας. Ακόμα και χωρίς ιμάντα, μπορείτε να κάνετε λίγα χιλιόμετρα, αν στο αυτοκίνητό σας ο ιμάντας κινεί μόνο το δυναμό και όχι την τρόμπα νερού!. Για να μάθετε αν το αυτοκίνητό σας ανήκει σ’ αυτή τη κατηγορία συμβουλευτείτε τον μηχανικό που το συντηρεί.

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ. Κατά τους χειμερινούς μήνες από βραχυκύκλωμα λόγω υγρασίας, ή από υπερφόρτωση λόγω της παρατεταμένης χρήσης των ηλεκτρικών συστημάτων – φώτα, υαλοκαθαριστήρες, καλοριφέρ, θερμαινόμενο τζάμι, κλπ – μπορεί κάποια ασφάλεια να καεί.

Αν δεν έχετε ανταλλακτική ασφάλεια στο αυτοκίνητο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο σύρμα από καλώδιο, ή αλουμινόχαρτο από τα τσιγάρα σας.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΕΣ. Αν ένας καθαριστήρας χαλάσει, βρείτε ένα χοντρό σύρμα και δέστε τον με τον άλλο που λειτουργεί.-

ΚΛΕΙΔΑΡΙΕΣ. Αν προσπαθώντας να ανοίξετε το αυτοκίνητο διαπιστώσετε ότι η κλειδαριά έχει παγώσει, τότε με ένα αναπτήρα ζεστάνετε το κλειδί, τοποθετήστε το στη κλειδαριά και περιμένετε λίγο για να λιώσει ο πάγος. Μη πιέσετε το κλειδί, αν δείτε ότι δεν ανοίγει επαναλάβετε το ζέσταμα.

ΜΠΟΥΛΟΝΙΑ ΤΡΟΧΩΝ. Αν συμβεί να χάσετε τα μπουλόνια του τροχού που αλλάζετε μέσα στη λάσπη ή τα χιόνια, τότε… δανειστείτε από τους υπόλοιπους τροχούς. Βγάλτε ένα από τον καθένα και με αυτά βιδώστε τον τροχό που αλλάζετε στη θέση του.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ. Όσο καλύτερα εξοπλισμένοι είστε, τόσο ευκολότερα θα αντιμετωπίσετε τυχόν απρόοπτα που μπορεί να σας συμβούν. Κάποια όμως πράγματα είναι απολύτως αναγκαία. Φροντίστε λοιπόν να έχετε πάντα στο αυτοκίνητό σας ΦΑΚΟ – ΤΡΙΓΩΝΟ – ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑ – ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ – ΕΡΓΑΛΕΙΑ – ΡΕΥΜΑΤΑΓΩΓΟΥΣ – ΡΥΜΟΥΛΚΑ – ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ – ΓΑΝΤΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΙΜΑΝΤΑ ΔΥΝΑΜΟ – ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ – ΣΠΡΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ – ΜΟΝΩΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ – ΛΑΜΠΕΣ και αν επισκεφθείτε ορεινές περιοχές, ΧΙΟΝΟΑΛΥΣΙΔΕΣ.

ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε τη δυσάρεστη εμπειρία μιας βλάβης στο δρόμο, είναι η προληπτική συντήρηση και ο τακτικός έλεγχος του αυτοκινήτου. Κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου λοιπόν, να ελέγχετε τακτικά :

ΤΗ ΣΤΑΘΜΗ ΤΟΥ ΛΙΠΑΝΤΙΚΟΥ
ΤΗ ΣΤΑΘΜΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΥ ΦΡΕΝΩΝ
ΤΗ ΣΤΑΘΜΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΨΥΚΤΙΚΟΥ ΥΓΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΨΥΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ
ΤΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑ
ΤΟΝ ΙΜΑΝΤΑ ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΟ
ΤΟΥΣ ΥΑΛΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΕΣ
ΤΟ ΥΓΡΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΜΠΡΙΖ
ΤΗ ΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ (ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΗ ΡΕΖΕΡΒΑ!!!)
ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ
ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ
Αν πάλι δεν έχετε το χώρο ή το χρόνο για να κάνετε αυτούς τους ελέγχους, επισκεφθείτε το συνεργείο σας για το ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΛΕΓΧΟ του αυτοκινήτου.

Κοστίζει λίγο και μειώνει στο ελάχιστο τις πιθανότητες για κάποιο απρόοπτο πρόβλημα.